Diş Bozuklukları Büyüdükçe Düzelir mi?

Aralık 20, 2023by meliketokmakatapek

Büyüme gelişim enine boyuna incelenmesi gereken bir kavramdır.

Büyümek kişinin kitlesel olarak vücut bütünlüğünün belirli oranlarda artması anlamına gelirken, gelişim ise tüm yapıların kitlesel büyümeden farklı olarak değişimler göstermesidir diyebiliriz.

Büyüme ve gelişim anne karnına düştüğümüz andan itibaren mükemmel bir matematikle ilerler. Bir yerde bu mekanizmanın bozulması bazı anomalilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu anomaliler tüm hayatı etkileyen büyük anomaliler olabileceği gibi, küçük dışarıdan farkedilmeyen değişiklere kadar yelpazelenir.

Alt ve üst çenelerin büyümeleri ise belirli bir zaman dönemi içerisinde olmaktaktadır. Kızlarda erkeklere göre daha erken son bulan bu büyüme dönemlerine göre tedavi planlarımızı yönlendirmekteyiz. Büyümenin sonlanmasının ardından bu bozukluklarda kendiliğinden bir düzelme olmasını beklememekteyiz. Her şeyin yolunda gittiği bir büyüme mekanizmasında bile örneğin erken temas eden bir süt dişi alt çenenin büyüme yönünü değiştirip şiddetli anomalilere sebep olabilmektedir. Ya da erken dönemde oluşmuş bir süt dişi çürüğü o bölgede yer darlığına sebep olur çapraşıklığın şiddetlenmesine, bazı dişlerin gömülü kalmasına, alt çenenin hatalı yönlendirilmesi sonucunda da çapraz kapanışlara ve asimetrilere varan değişiklere sebep olmaktadır.

Bu sebepten burada asıl soru ‘’diş bozuklukları büyüdükçe düzelir mi’’ den ziyade ‘’diş bozuklukları için doktora ne zaman başvurmalıyız’’ olmalıdır.

Erken dönemde tespit edilen iskeletsel ve dahi dişsel problemler kişinin ileriki hayatında daha büyük tedaviler geçirmesini, daha zor ortodontik tedaviler atlatmasının önüne geçmektedir.