Günümüzde teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanıyor olsak da halen çoğunlukla uygulanan sabit ortodontik tedavilerden bahsedeceğim öncelikle.
Braketler hastalarımızın dişlerinin üzerine belirli kurallar dahilinde yapıştırdığımız materyallerdir. Yapıştırma esnasında hastalarımız herhangi bir acı ağrı duymazlar bizler de zaten anestezi uygulama ihtiyacı duymayız. Sonrasında belirli form ve kalınlıklarda olan ark tellerini braketlerin yuvalarına yerleştiririz.
Lastikler ya da teller ile telin braket yuvası içerisinde durmasını sağlarız ve hastalarımızla ortalama 1 ay sonrasında buluşmak için randevulaşırız.
Peki bu 1 ay hastalarımız neler yaşarlar?
-İlk bir haftaya kadar uzayabilen diş ağrıları olabilmektedir. Ağrı kişiden kişiye değişen bir kavram olduğundan kimi hastamız bu süreci çok rahat atlatırken bazı hastalarımız ise non-steroid antienflamatuar ilaçlar yani ağrı kesiciler alma ihtiyacı hissetmektedirler. Bu ağrılar gerilim tipi ağrılardır ve ani temas hallerinde maksimum hissi vererek hemen geçen ağrılar olarak kendim de bir ortodonti hastası olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
-Telleri braketlerin yuvasına teller ile ya da lastikler ile yerleştirdiğimden bahsetmiştim. İşte bu kullandığımız minik tellerin uçları, ya da braketlerimiz hook dediğimiz çengelleri hastalarımızın yanaklarına dudaklarına batarak bu bölgelerde aftlar oluşmasına neden olmaktadır.
Bunu önlemek amacıyla braketleme yaptığımız ilk seansta hastalarımızı konuyla ilgili bilgilendirip kendilerine koruyucu mum vermekte ve uygulanışını anlatmaktayız. Ayrıca ağız mukozası için özel üretilmiş steroidli kremler ve jeller de bu yara iyileşmesini hızlandırmakta ve sürecin konforlu atlatılmasını sağlamaktadır.
-Dişlerimiz hareket etmeye başladığından, dişlerimizde küçük sallanmalar hareketler görüşebilir ve bu oldukça normal olan endişelenmemeniz gereken bir durumdur.
-Yine dişlerdeki hareketler sebebiyle minik boşluklar oluşabilmektedir. Zaten hastalarımızla ayda bir kontroller yapmamızın sebebi de budur. Aktifliği yönlendirerek tedavi sürecini ilerletmek.
– Doktorunuzun size anlattığı yasaklar listesinden uzak durduğunuz müddetçe tedavinizin sağlıkla ilerleyeceğinden kuşkunuz olmasın. Tabii bu esnada oral hijyen ve diş fırçalama kurallarını da ihmal etmemelisiniz.
Saygılarımla
Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK