Braketler dişlerimizin üzerine özel dolgular aracılığıyla yapıştırılırlar. Tedavimiz boyunca ağzımızda kalacak kadar dayanıklı, ancak onlarla sürecimiz bittiğinde rahatlıkla çıkacak kadar da hafif bağlanmaları gerekmektedir.
Ortodontinin tarihi en ideal yapıştırma ajanını bulmakla geçmiş demek yanlış olmaz.
Kullandığımız yöntemlerde hastalarımızdan bazı gıda maddelerinden uzak durmalarını istemekteyiz.
Sert gıdalar:
Patlamış mısır, cips, sert çikolatalar, krokanlar, sert sandviçler, sert simitler, kızarmış ekmekler gibi çok sert ağzımızda takır tukur edecek olan her türlü gıda kaçınılması gerekenler listemizin en başında bayrak çekmektedir.
Bunların yanında elma, armut, havuç gibi sert meyve ve sebzeleri ince dilimler halinde tüketmek en doğru yaklaşımdır. Ancak dörde bölünmüş bir elma ince dilimlenmiş bir elma değildir.
Yapışkanlı gıdalar:
Jelibon, lokum, sakız gibi yapışkanlı gıdalar hem ağız sağlığımız hem de braketlerimizin dayanıklılığı açısından uzak durmamız gereken gıdalardandır.
Asitli içecekler:
Kola, gazoz, enerji içeceği gibi hem yüksek asit sebebiyle hem de yüksek şeker seviyeleri sebebiyle tüketilmemelidir.
Çekirdekli gıdalar:
Özellikle nisan mayıs ayları bir ortodontist için oldukça zor geçmektedir. Çünkü erik mevsimidir. Erik, hurma, zeytin gibi sert çekirdek ihtiva eden gıdalar braketlerimize makaslama kuvvetleri oluştururlar ve kırılmalarına sebep olurlar.
Bazen hastalarımıza braket kırdıklarını söylediğimizde braketlerinin sağlam olduğunu sadece dişlerinden ayrıldığını dile getirirler. Ancak bu braket kırılması dediğimiz olaydır.
Braket dişten ayrılırken tabanında yapışkan artığı kalmaktadır ve braketin tutunması için özel yapılmış taban yapısını tamamen düz bir yüzey haline getirdiğinden aynı braketin yeniden dişe tutunması mümkün değildir. Ya yeni bir braket takılır, ya da kumlama işlemi yapılarak yeniden yapıştırabilir. Ancak en doğru olan durum şudur ki braketlerimizi kırmamalıyız.
Saygılarımla
Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK