Dudak ve Damak Yarıklı Bebeklerin Doğum Sonrası Beslenme RehabilitasyonuRekonstrüktif Cerrahi Öncesi Doku Yönlendirilmesi

Dudak veya damak yarıklığı, en sık rastlanılan doğumsal anomalilerin başında gelmektedir. Yeni doğan bebeklerin yüzde 15’inde görülen bu durumun ortaya çıkmasında hem genetik hem de beslenme ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.

Dudak ve/veya damak yarıklı çocukların beslenmesi ise bu rahatsızlığın yarattığı en büyük problemlerin başında gelmekte, bebekler epey zorlanmaktadır. Ebeveynlerin de endişe ettiği beslenme konusunda modifiye edilmiş biberon, emzik, tıkayıcı plaklar gibi yardımcı ekipmanlar bu sürecin daha sorunsuz ilerlemesinde destekleyici olmaktadır.

Dudak/damak yarıklığı olan çocukların gelişimi diğer sağlıklı çocuklara nazaran daha yavaş ilerlemektedir. Dolayısıyla bu bebeklerin değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve bu süreçte beslenmelerinin rehabilite edilmesi için multidisipliner bir yaklaşım benimsenmelidir.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Dudak veya Damak Yarıklı Neden Olur?

Tavşan dudak olarak da adlandırılan dudak/damak yarıklığı, düz orta hat birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Doğum öncesi dönemde gelişen bu durum, rahim içi bebeklik döneminde gelişen damak ve dudakların bir sebebe bağlı olarak birleşememesiyle meydana gelir.

Hastalığın çıkış nedeni tam olarak bilinemese de akraba evlilikleri, genetik faktörler, hamilelik sürecinde alkol ve sigara tüketimi, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, epilespi ve romatizma ilaçları damak veya dudak yarıklığına neden olabilir.

https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/V8qnXxXfD5B0wkFepCC7ZmhUabimeNeMkBDBe3XvITzF7mTNengLwvRGq_j_qDEN1fpHKyv9CqfyY-640x480.jpg

Dudak veya Damak Yarığı Olan Bebeklerde Beslenme Zorlukları

Bebekleri dudak veya damak yarığı ile doğan ebeveynlerin en çok endişe ettiği konuların başında bebeklerini nasıl besleyecekleri olmaktadır. Bu endişenin ortaya çıkmasının birçok haklı sebebi vardır. Çünkü damak/dudak yarığı olan bebeklerin emme kuvveti zayıftır, alabilecekleri sıvı miktarı azdır. Mevcut anomali yüzünden fazla hava yutarlar ve bu da beslenme süresini uzatır.

Tüm bu sebeplere bağlı olarak ikincil bazı problemler de meydana gelir. Öncelikle beslenme esnasında harcanan fazla enerjiye bağlı olarak yetersiz kilo alımı başlar. Beslenmede rahatsızlık yaşandığı için bebek ve anne/baba arasında stresli bir etkileşim ortaya çıkar.

Salya kontrolünde zorlanma, ağzı kapatamama, meme veya biberon başını kavrayamama, beslenme esnasında öğürme, öksürme, ses değişimi, morarma gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Dudak veya Damak Yarığı olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Yarık dudak veya damak sorunu yaşanan bebeklerin beslenme sürecinde hem bebekleri hem de ebeveynleri rahatlatacak birçok destekleyici yöntem vardır. Damak yarığı olan bebekler çoğu zaman sütü biberondan veya memeden etkili bir şekilde emmek için yeterli negatif ağız içi basınç oluşturamazlar.

Dolayısıyla mama veya sağılmış anne sütü ile sıkılabilir biberon, değiştirilmiş meme başı, kaşık ile daha beslenebilirler. Süreç hala ebeveynler için zorlayıcı olursa bu noktada bir bebek besleme/emzirme uzmanına danışılması gerekir.

Dudak ve damak yarığı olan bebeklerin beslenme sürecini kolaylaştıracak bir diğer alternatif ise obturator yani damak protezi kullanmaktır. Beslenme esnasında kullanılan yapay damak plakaları bebekteki yarığı tıkayarak bebeğin meme ucuna bastırıp sütü çekebileceği sert bir yüzey meydana getirir.

Bu durum sayesinde damak/ durak yarığı olan bebeklerde sık görülen boğulma ve sütün nazal boşluğa akma riski de azaltılır. Oral obturatorların bir diğer avantajı ise dilin damak yarığına kaçarak o bölgeyi genişletmesini önlemesidir.

Yarık dudaklı bebeklerin emmesi nispeten daha kolay olsa da emzirme sırasında dudak koruyucusu kullanılması önerilir. Dudak koruyucusu sayesinde bebekler, memeden sütü iyi bir şekilde emme kabiliyeti kazanırlar.

Tüm bunlara ek olarak;

  • Besleme veya emzirme yarı oturur pozisyonda bebeğin başı hafif eğikken yapılmalıdır.
  • Bebeğin gazı olabildiğince sık çıkarılmalıdır.
  • Bebek, 60–90 ml için 30 dakikayı aşmayacak sürede beslenmelidir.
  • Ek gıdaya geçildiğinde partiküllü besinler tercih edilmemelidir.
  • Besleme esnasında iki veya üç kez beslemeye ara verip bebek daha dik bir pozisyonda tutulmalıdır.

Rekonstrüktif Cerrahi Öncesi Doku Yönlendirilmesi

 

Yaygın bir deformite olan bebeklerin, sağlıklı ve normal bir yaşam sürebilmesi, ileride oluşabilecek estetik kaygıları ortadan kaldırabilmesi için cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.

Çeşitli varyasyonlara sahip olan dudak ve damak yarıklığının onarılması için hekimin değerlendirmesi çok kritiktir. Çünkü yarıklar sadece yumuşak dokuda değil sert dokuda da görülebilir. Hekim cerrahi öncesinde hangi yöntemi uygulayacağı konusunda ebeveynleri bilgilendirir.

Rekonstrüktif cerrahinin nihai hedefi, mevcut yarığın her iki tarafındaki bazı durumlarda ise tavanındaki dokuları olabildiğince kadar serbestleştirerek bu dokuları orta hatta getirmektir.

Bu sayede ise dokuları sağlam su geçirmez olacak şekilde dikerek burun boşluğu ile ağız boşluğu arasındaki açıklığı kapatmaktır. Kimi zaman nadir de olsa ağız içerisinden sıklıkla yanak dokusundan doku almak gerekebilir.

Sağlıklı ve güzel gülüşler dileriz.

Dudak ve/veya Damak Yarıklı Bebeklerin Doğum Sonrası Beslenme RehabilitasyonundaNeden Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek'i Tercih Etmelisiniz?

Doğduktan sonra dudak veya damak yarığı olan bebekler, beslenme güçlüğü yaşamaları sebebiyle yetersiz beslenebilirler. Başlangıçta dudak ve/veya damak yarığı olan yeni doğan bebeklerin, beslenmesi ebeveynler için büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Fakat Rekonstrüktif cerrahi yöntemi ile vücutta işlevini kaybetmiş dokular geri kazandırılabilir. Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek; bu alanda Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Hocaoğlu, Yenidoğan Acil Uzmanı ile iletişimi kuvvetli, ailelerin her zaman yanında olan sağlam bir ekip ile çalışmaktadır. Dudak ve/veya Damak Yarıklı Bebeklerin Doğum Sonrası Beslenme Rehabilitasyonu ve Rekonstrüktif Cerrahi Öncesi Doku Yönlendirilmesi alanında, kaleme aldığı makaleler ve üye olduğu dernekler ile sürekli güncel kalmaya özen gösteren Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek’i tercih edebilirsiniz.

İletişme Geçin!

Hemen Arayın
+90 545 635 67 86
E-posta Gönderin
info@meliketokmakatapek.com

Hemen Randevu Alın

    Tedavi Yöntemleri

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Agiz-Dis-Cene-Cerrahisi.png

    AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Gulus-Tasarimi.png

    GÜLÜŞ TASARIMI

    Gülüş tasarımı hakkında daha detaylı bilgi ve randevu oluşturmak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Ortodontik-Tedavi.png

    ORTODONTİK TEDAVİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Pedodonti-Cocuk-Dis-Hekimligi.png

    ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.