Bir sebep olmaksızın başlayan ağrılar, geçmeyen hassasiyetler, bitmeyen diş sorunları… Çoğu zaman ihmal edilen diş ve ağız sağlığı ağız ve dişlerdeki enfeksiyonun ilk sebebi olarak görülse de birçok faktöre bağlı olarak diş pulpası enfekte olabilir.
Örneğin yapılan yanlış uygulamalar, hatalı restorasyonlar, daha önceden yapılmış dolguların çevresinde oluşan çürükler, kaza sonucu dişteki damar ve sinir dokusunun canlılığını yitirmesi gibi birçok değişken bu tabloyu ortaya çıkarabiliyor.
Bazı durumlarda kişide hiçbir diş çürüğü olmamasına karşın diş pulpasında iltihaplanma görülebiliyor. Çürüksüz enfeksiyonların arkasında ise genellikle travmalar ve şiddetli darbeler yer alır.
Çünkü şiddetli bir darbeye maruz kalan dişin dolaşımı sekteye uğruyor, bu durumda diş beslenemediği için canlılığını da yitirir. Travma dışında diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı da iltihaplanmalar için bir sebep olabilir.
Tüm bunlara ek olarak ihmal edilen ve uzun süre tedavi edilmeyen diş eti hastalıkların sonunda da iltihaplanma kaçınılmaz olur. Çözüm ise diş pulpasındaki enfeksiyonlu dokunun temizlenip doldurmasını sağlayan endodonti tedavisidir.
Birçok diş terimi gibi kökeni latince olan endodonti, iç ve diş kelimelerinden türemiştir. Dişin iç kısmında yer alan sinir ve damar gibi canlı dokulara ek olarak dişi çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıklarla ilgilenen tıp alanıdır.
Endodonti denildiğinde ilk akla kanal tedavisi gelse de endodonti, diş pulpasına (diş özü) kadar ilerleme gösteren diş problemlerinin üzerine giderek tedavisini yapan bir diş hekimliği dalıdır.
Kanal tedavisi ise bu dalın içinde yer alan ve dişteki enfeksiyonun yok edilip dişin kurtarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen enfeksiyon nasıl ki, organların sağlıklı işleyişini sekteye uğratıyorsa diş özünde meydana gelen enfeksiyonlar da dişlerde çok büyük sorunlara yol açar. Bu durum, kişinin baş edemediği sebepsiz ağrılardan yemek yemede zorlanmaya kadar birçok konuda zorluk olarak yansır. En önemlisi de tedavi edilmeyen iltihaplar diş özünde ilerleyip diş kökünü tahrip ederek kalıcı diş kayıplarına neden olur.
Yemek yemekten konuşmamıza kadar her alanı domine eden dişlerin kaybı fonksiyonel olduğu kadar estetik açıdan da olumsuzlukları beraberinde getirir. Endodonti tedavisi ise iltihabın diş özünden çıkarılıp doldurulmasını sağlayarak dişlerin ağızda tutulmasını sağlar.
Üstelik kişiyi yoracak, sonrasında ağır komplikasyonlar oluşturacak zorlu bir operasyon olmaması, kalıcı diş kayıpları yaşandığında uygulanacak diğer uygulamalar kadar yüksek maliyete sebebiyet vermemesi de diğer avantajları arasında yer almaktadır.
Endodonti tedavisi, mevcut enfeksiyonun durumuna göre bir veya 2 seansta yapılabilecek bir operasyondur. Genellikle 1 saat süren operasyon öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Dişe küçük bir delik açılır, dişin pulpasında yer alan enfekte olmuş damar ve sinirli bölge bu delikten çıkarılır.
Ardından tedaviye devam edebilmek için bu delik genişletilerek ikinci aşamaya geçilir. Kanal eğeleme olarak bilinen bu işlemde canlı dokunun çıkarıldığı yer tamamen dezenfekte edilir. Buradaki sinirler alındığı için hasta hiçbir şey hissetmediği sonrasında da herhangi bir sorun yaşamaz.
Dezenfekte işleminden sonra son aşama olan deliğin kapatılması safhasına geçilir. Önce, deliğin içinde su ya da başka bir kalıntı olup olmadığı kontrol edilir ardından özel bir dolgu maddesi ile kapatılır. Endodonti tedavisi ile hasta hem sağlıklı dişlere kavuşur hem de çiğneme fonksiyonunu güçlendirir. En önemlisi de diş kayıplarının önüne geçilir.Sağlıklı ve mutlu gülüşler dileriz…