Çocukluk dönemi, ilerideki diş sağlığı için oldukça önemli bir adımdır. Sanılanın aksine süt dişlerin geçici olsa bile ilerideki ağız ve diş sağlığı için gerekli alt yapıyı sağladığı için çok kritiktir.
Özellikle de dişlerde dizilim ve konumlanma problemleri varsa bu durumun henüz başlangıç aşamasında tespit edilmesi ve tedaviye erken başlanması gelecek için çocuklara verilebilecek en güzel mirastır.
Bu noktada erken çocukluk dönemi durdurucu ve önleyici ortodontik tedavilerin ihmal edilmemesi gerekir, diş hekiminin yönlendirilmesiyle ihtiyaç duyulması haline vakit kaybetmeden başlanması önemlidir.
Diş ve çene iskeleti ile ilgili problemleri çözmek için çocuklarda henüz süt dişleri mevcutken uygulanan, uygulanan müdahalelere durdurucu ve önleyici ortodonti tedavisi nedir.
Her çocuğun diş sürme zamanlaması farklılık gösterdiğinden 7 yaşından itibaren çocukların ortodonti kontrollerinin yapılmasını gerekir.
Sadece mevcut problemler için değil aynı zamanda geç ya da erken düşen süt dişlerinin ileride ortodontik problemlere neden olmaması açısından erken müdahale şansı için düzenli takip önemlidir.
Koruyucu ortodontik tedavide amaç, daha başlamamış ancak ileride ortaya çıkabilecek bir duruma erken müdahale etmek ve önlemek için uygulanır. İçinde hem durdurmak hem de korumak olan bu yaklaşımda ortodontik problemlere neden olabilecek her durum tespit edilir.
Şu tedaviler uygulanır;
Durdurucu ortodontik tedavide ise hali hazırda başlamış bir duruma müdahale edilir. Şu tedaviler uygulanır;
Erken dönemde çocuklar için uygulanabilecek birçok ortodontik tedavi yaklaşımı vardır. Bunlardan biri olan fissür örtücülerdir. Bu uygulamada pit ve fissür olarak adlandırılan çukur ve boşluklar dolgu malzemesi ile doldurulur.
Diş minesini koruyabilmek için uygulanan bir diğer koruyucu yöntem ise flor işlemidir. Bunun için minenin asit ataklarını durdurmak adına süt dişlerine koruyucu flor uygulanır. Erken süt dişi kayıplarında ortodontik bozukluklar oluşmaması adına uygulanan koruyucu yöntemlerden biri de yer tutuculardır. Bu işlemde kaybedilen dişten geriye kalan boşluğun korunması için tutucu apareyler yerleştirilir.
Kapanış bozukluklarında ise primer kontaklama möllenmesi uygulanır. Şöyle ki, alt çene kapanırken süt dişlerde meydana gelen primer kontaklar, normal kapanışı engeller. Bunun önüne geçmek için primer konrtaklar aşındırılarak önlem alınmış olunur.
Durdurucu ordotonti tedavilerinde ise; parmak emme, dudak emme, anormal yutkunma gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi, dişlerde sürme rehberliği ve yapılacak seri çekimler söz konusudur.
Özellikle de çocuğun kötü alışkanlığı bırakması için palatal crib, akrilik parmaklık uygulaması ve myotrainerlar tercih edilebilir.
Durdurucu ortodontik tedavi, başlamış veya başlamakta olan ortodontik problemlerin daha kompleks hale gelmesini önlemek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Erken çocukluk döneminde bu problemin çözülmesi, çocukların ileriki yaşlarda dişlerinde ve çenelerinde yapısal bozukluğun oluşmasına engel olur. Tedavi planlaması aşamasında röntgenler alınarak, problem tespiti yapılır ve yapılan tedavilerde çenelerin birbirleriyle ve kafa yapısıyla olan ilişkileri düzenlenir. Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek, seanslarında çocuklara karşı bağlılık ve sevgisini içtenlikle belli etmesi sebebiyle gelen hastalarıyla arasında kuvvetli bir bağ oluşturmaktadır. Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek, çocukların sahip olduğu diş hekim korkusunun bilincinde olup, çocukların seanslarda kendilerini daha rahat hissedebilmeleri için sıcakkanlı yaklaşım ve doğru bir iletişim yöntemi sergilemeye hassasiyet göstermektedir. Sıklıkla iyi bir disiplin gerektiren bu tedavilerde, karşılıklı iletişimin kuvvetli olması sonucunda ideal çene ilişkileri sağlanmakta ve başlamış ya da başlayacak olan problemler giderilmektedir.