Ortodontik tedavi dişlerin düzeltilmesini, ideal kapanış ilişkilerine getirilmesini sağlayan diş hekimliğine ait bir bilim dalıdır.
Sadece dişlerin düzeltilmesi değil aynı zamanda iskeletsel sorunların giderilmesi ile de ilgilenen bu bilim dalında tedaviler sürece yayılmaktadır. Haliyle hastalarımızdan belki de en sık duyduğumuz soru bu yüzden ‘ ne zaman çıkacak’ sorusudur.
Dişlere kuvvetler uygulanırken belirli optimum değerler söz konusudur. Sanılanın aksine daha fazla kuvvet dişin daha hızlı hareket etmesini sağlamamakta aksine hiyalinizasyon dokusu dediğimi hücreden yoksun camsı bir tabaka oluşmasına neden olmakta ve bu hiyalinizasyon dokusunun çözülmesine kadar geçen sürede ise diş hareketi durmaktadır.
Dolayısıyla biz ortodontistler dişler üzerine kuvvetleri uygularken aşırı kuvvetlerden sakınırız. Bunun yanında aşırı yüksek dozlarda uygulanan kuvvetler kemikteki yapım ve yıkım mekanizmalarını bozarak istenmeyen komplikasyonların oluşmasına sebep olur.
Tüm bunların yanında iskletsel tedavilerde fonksiyonel yönlendirmeler ile sonuçlar alabilmekteyiz. Ya da ilerleyen yaşlarda sabit ortodontik tedaviye ek olarak ortognatik cerrahi tedaviler de yapılabilmektedir.
Bu bilgiler ışığında ortodontik tedavi sürecinin süresine tedavi zorluk derecesine göre bir ön görüde bulunulabilir. Ancak bu tedavi sürelerimiz için kesin sonuçlar değildir. Tedavi esnasında hastalarımızın tedavi sürecine katkıları, ağız hijyeni, kurallara uyulması gibi bazı parametreler tedavi sürecinin uzamasına sebep olmaktadır.
Unutulmamalıdır ki ortodontik tedavinin süresinden çok en ideal şekilde bitmesi önemlidir. Biraz sabırla çözülmeyecek sorun yoktur.