Ortognatik Cerrahi ile Estetik ve Fonksiyonel Sonuçlar

Kişinin yüzünü, ifadesini karakterize eden çene ve dişler, yüzde en çok dikkat çeken alanlar arasında yer alır. Dolayısıyla dişlerde ve çenede görülen estetik sorunlar, yüzün genelini etkileyebileceği gibi fonksiyonel problemleri de beraberinde getirir.

Bu sorunların başında gelene çene iskelet problemleri, kişinin sadece estetik görünümünü değil yemek yemesinden nefes alışverişine konuşmasından sağlıklı uyku düzenine kadar hayatın her noktasını etkiler.

Kişide öz güven kaybına yol açan, günlük hayatın en basit rutinlerini bile zorlaştıran çene problemlerini çözmek içinse ortognatik cerrahi etkili sonuçlar sağlar.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Diş hekimliği branşlarından biri olan otognatik cerrahi, çene iskelet yapısında görülen ileri derece bozukluklarda hem estetik görünümü sağlamak hem de kişiye sağlıklı çiğneme ve konuşma fonksiyonları kazandırmak için uygulanan bir yöntemdir.

Çene cerrahisi olarak da bilinen ortognatik cerrahi, çene ve diş arasındaki ilişkinin doğal ve uyumlu bir hal almasına yardımcı olur, en önemlisi de ağız & diş pozisyonunun doğru konumlanmasını sağlar.

https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/ortognatik-1-640x480.jpg

Kimlere Ortognatik Cerrahi Uygulanır?

  • İleri derece çene bozuklukları olanlara,
  • Kemik gelişimini tamamlamış yetişkinlere,
  • Konuşma zorluğu çeken kişilere,
  • Yüz estetiği bozulmuş kişilere,
  • Yüzde asimetrik gelişim sorunu olanlara,
  • Uykuda nefes tutulması yaşayanlara,
  • İki çeneden birinin diğerine göre çok geride ya da ileri de olan kişilere,
  • Yanlış konumlama yüzünden solunum problemi yaşayanlara,
  • Ağzı kapalıyken dişleri birbirine oturmayan bireylere,
  • Üst diş etleri belirgin olan kişilere,
  • Yanlış konumlama yüzünden çiğneme, ısırma, yutma fonksiyonunu sağlıklı kullanamayanlara, ortognatik cerrahi uygulanabilir.

Ortognatik Cerrahinin Aşamaları Nelerdir?

Çene sorunu yaşayan kişiler için tatmin edici sonuçlar sağlayan ortognatik cerrahi, sabır gerektiren bir süreçtir. Öncelikle çene cerrahisi yaptırmak isteyen kişi, klinik ve radyolojik muayeneden geçirilir.

Eğer bu tetkikler sonucunda hastanın bulguları bu işleme uygunsa, tedavi süreci başlar. İlk olarak operasyon sonrasında hastanın diş ve çene konumunun nerede olması gerektiğine dair tespitin yapılması için hastadan radyografiler alınır. Ardından bu sürecin en uzun süren kısmı olan ortodonti tedavisi ile dişlerin doğru dizilimi sağlanır.

Dişler doğru konuma geldiğinde ameliyat için hastanın çenesinin üç boyutlu simülasyonu çıkarılır. Üç boyutlu tomografilerle birlikte hasta için bir ameliyat planı çıkarılır. Ameliyat hastanın çenesindeki deformasyona bağlı olarak değişir, operasyon sonrası hastaneden taburcu olması ise yaklaşık 1-2 günü bulmaktadır.

Ortogratik Cerrahide Ortodonti Tedavisi Şart mı?

Bu iki tedavi yaklaşımı birbirinden farklı olsa da birbiriyle ilişkili diş hekimliği uygulamalarıdır. Başarılı bir ortognatik cerrahi için dişlerin hem doğru dizilime sahip olması hem de çene içinde doğru konumlanması gerekir.

Bu noktada ortodonti tedavisi çürük dişlerin ve diş etlerinin de tedavisini içerdiğinden mutlaka uzman ortodontistlerce kurgulanmalı ve uygulanmalıdır. Ortodonti tedavisi iyi planlanmazsa hem 1, 1,5 yıllık uzun bir tedavi süreci boşa gitmiş olur hem de maddi kayıplara yol açar.

Ortognatik Cerrahi Sonrası Kişileri Neler Bekliyor?

İlk günlerde kişide şişlik ve morluk olması normaldir. Yaşanabilecek ağrılar ise doktorun vereceği ilaçlarla hafifletilebilir. Bu süreçte yaşanabilecek komplikasyonların etkisini en aza indirmek için doktorun tavsiyelerine birebir uyulmalıdır. Normal olmayan bir durumla karşılaşıldığında ise mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Bir ila iki haftalık süreç orognatik cerrahi için çok önemlidir. Bu süreçte hastanın kemiklerinin kaynayabilmesi için özel aparatlar kullanılır. Kemiklerin yerinden oynamaması için çiğneme fonksiyonu yaklaşık 2 hafta kullanılmaz.

Hastalar bu süreçte sıvı besinler tüketmelidir. 2 haftanın sonunda ise yumuşak gıdalara geçiş yapılır, bir ayın sonunda da hasta normal günlük beslenme rutinine geçebilir.

Ortognatik CerrahideNeden Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek'i Tercih Etmelisiniz?

Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavi ve çene cerrahisinin birlikte uygulandığı kombine tedavilerdir. Çeneler arası ilişkinin ve/veya çenelerin kafa kaidesiyle ilişkisinin bozulduğu durumlarda, tedavinin yalnızca ortodontik tedavi ile mümkün olmadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Retrognati (çene geriliği), prognati (çene öndeliği), asimetri veya hepsinin kombinasyonu olduğu vakarlarda uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi; çiğneme, konuşma ve estetik açıdan hastanın istediği görünüme sahip olmaması durumunda bireylere uygulanabilir. Ayrıntılı muayene, röntgen analizi sonucunda yapılan tedavi planlaması ile ilerleme sağlanır ve işinde deneyimli cerrahlar ile tedavi süreci ilerletilir. Ortognatik cerrahi öncesi ve sonrasında yaşanacaklar ve tedavi süreciyle ilgili öncesinde detaylı bir şekilde hastalarına bilgi veren Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek, işlem sonrasında da hastalarının her daim yanında olup, hastalarına tüm süreçlerde destek oluyor.

İletişme Geçin!

Hemen Arayın
+90 545 635 67 86
E-posta Gönderin
info@meliketokmakatapek.com

Hemen Randevu Alın

    Tedavi Yöntemleri

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Agiz-Dis-Cene-Cerrahisi.png

    AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Gulus-Tasarimi.png

    GÜLÜŞ TASARIMI

    Gülüş tasarımı hakkında daha detaylı bilgi ve randevu oluşturmak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Ortodontik-Tedavi.png

    ORTODONTİK TEDAVİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    https://meliketokmakatapek.com/wp-content/uploads/2022/03/Pedodonti-Cocuk-Dis-Hekimligi.png

    ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

    Detaylı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.