Restoratif tedaviler, dişlerdeki sert dokularda çürüklere bağlı olmadan meydana gelen madde kayıplarını onarmak için uygulanır. Fonskiyonel sorunları nötralize eden restoratif tedaviler aynı zamanda ortaya çıkan estetik kaygıları da ortadan kaldırır.
Özellikle estetik perspektiften bakıldığında hem istenilen diş formu hem de renginin elde edilediği bu yöntem; dişler, diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan bir uyum yaratır. Dişlere uygulanan revizyonlar sonucunda hem kişinin estetik beklentileri karşılanır hem de doğal bir görünüm elde edilir.
Diş yüzeyine yerleştirilen ince porselen yapraklar olarak tanımlanan lamine veneer, yaprak porselen veya kontakt lens ismiyle de adlandırılır. Özellikle ön dişlere uygulanan bu yöntemde kötü bir görünüme sahip olan dişler restore edilmiş olur.
Oldukça hızlı ve estetik bir yöntem olan lamine veneer;
Estetik diş hekimliği uygulamalarında oldukça yaygın olarak kullanılan diş beyazlatma, dişin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında meydana gelen maddelerin, kullanılan jeller yardımı ile giderilmesi işlemidir. Rengi bozulmuş dişlerin beyazlatılması için uygulanan bleaching yöntemi, birçok işleme nazaran daha ekonomiktir.
İki çeşit beyazlatma yöntemi vardır. Ofis tipi beyazlatma, klinik bir ortamda gerçekleştirilir. Güvenilir ve etkili olan bu yöntemde jel dişe ışık yardımı ile uygulanır ve diş rengi neredeyse 3-4 ton açılır. Ev tipi beyazlatma ise ağızdan alınan ölçü ile hastaya özel hazırlanan ağızlıklar aracılığıyla yapılır. Jeller, bu ağızlıklar içine yerleştirilir ve günde 6-8 saat arasında takılması gerekir. Yaklaşık 1 haftada dişlerde istenilen renk elde edilir.
Dolgu ve kuron (kaplama) arasında kalan bir tedavi yaklaşımıdır. Eğer kişide dolgu yapılacak kadar yeteri kadar diş dokusu yoksa ya da kaplanacak seviyede bir bozukluk söz konusu değilse inley ve onley dolgu işlemi tercih edilir.
Laboratuvar ortamında hazırlanan dolgu maddesi, uzman bir hekim aracılığıyla dişlere uygulanır ve estetik sonuçlar elde edilir.
Bonding uyglamaları genellikle diş dokusundaki minimal doku kayıplarında tercih edilen bir yaklaşımdır. Estetik açıdan hastada tatmin edici sonuçlar sağlayan bonding uygulaması; aşınmış, kırılmış dişlerin restorasyonunda rahatlıkla tercih edilebilir.
Uygulanan yöntemler sonrasında kişi estetik bir diş ve gülüşe sahip olabilir ancak bunun devamlılığını sağlamak için mutlaka ağız ve diş sağlığına çok dikkat edilmesi gerekir. Günde en az 2 kere diş fırçalamak, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmak, hekimin önerdiği ağız gargaraları ile diş bakımı rutinini tamamlamak önemlidir.
Aynı zamanda dişleri aşındıracak asitli gıda ve içecekleri, dişin rengine etki eden besinleri kontrollü tüketmek gerekir.