Diş hekimliği uygulamalarında öne çıkan ve estetik bir gülüş için gerekli işlemleri kapsayan restoratif uygulamalar, halk arasında dolgu yöntemi olarak bilinmektedir. Kişinin hem daha estetik bir gülüşe hem de daha sağlıklı dişlere sahip olması için uygulanan dolgu işlemleri, farklı metotlarla kişilere uygulanmaktadır.
Çeşitli sebeplere oluşan diş çürüklerinin tedavisinden sonra mutlaka yapılan dolgular, diş yapısının istenilen nitelikleri kazanması için oldukça önemlidir.
Dişler; bakteri plakları, yüksek karbonhidrat içeren besinlerin sık tüketilmesi, dişin yapısı ve tükürüğün bileşenleri ve besinlerin ağızda kalış süresine bağlı olarak çürüyebilir. Dişlerde meydana gelen bu çürüklerin tedavi edilmesinin ardından dişlerde oluşan boşluğu gidermek amacıyla yapay bir dolgu maddesiyle doldurulma işlemine restoratif uygulamalar denir.
Amalgam dolgu, kompozit dolgu, porselen onlay dolgu işlemleri, uygulanan restoratif işlemlerin başında gelmektedir.
Restoratif işlemler sayesinde;
Halk arasında gümüş dolgu olarak bilinen amalgam dolgular, çok dayanıklıdır ancak estetik açıdan iyi sonuçlar sağlamaz. Bakır, kalay ve yüzde yetmiş gümüş karışımından meydana gelen bu dolgu maddesi, dişte koyu göründüğü için son zamanlarda çok tercih edilmemektedir.
Diğer dolgu maddelerine göre oldukça dayanıklıdır. Karışımı elde etmek ve dişe uygulamak da çok pratiktir. Kolay bir şekilde dişteki boşluğa dökülen madde yaklaşık 2 saat içinde sertleşir, 1 gün için de de tam sertliğe ulaşır.
Dişin kendi renginde olan kompozit dolgular, estetik açıdan sorun yaratmadığı için daha çok tercih edilir. Özellikle de amalgam dolgular göre yapımı daha zor olduğundan fiyat olarak da daha pahalıdır. En önemli avantajının estetik görünmesi olan bu dolgu zamanla renk değişikliklerine ve aşınmalara maruz kalabilir.
Amalgam dolgu da olduğu gibi sertleşme süresi uzun değildir. Tabaka tabaka uygulanan bu dolgu maddesinin her katmanında özel ışık kaynağı ile sertleşme sağlanır ve ardından cilalanır. Üstelik bu dolgular sadece çürükler için değil rengi değişmiş dişler gibi estetik amaçlar için de kullanılır.
Hem estetik hem de çok dayanıklı dolgu maddesi arayanların en sık tercih ettiği restoratif uygulamalar arasında porselen onlay dolgu gelmektedir. Laboratuvarda özel olarak hazırlanarak dişe uygulanan bu yöntem, ileri seviye madde kaybı olan dişlerde kalan diş dokusunu korur.
Gülümsemesini önemseyen, estetiğe duyarlılığı olan ve çok daha sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen herkese uygulanabilir. Özellikle de;
Sağlıklı ve güzel gülüşler dileriz.