Çene, diş ve ağız ile ilgili sorunları gidermek amacıyla uygulanan ortodonti tedavisinde iki tür yaklaşım vardır. Ortodontistler; kişinin yaşı, beklentileri, çene ve dişlerin durumuna bağlı olarak hareketli veya sabit mekanikler ile ortodonti tedavisine başlayabilir.
Sabit ortodonti tedavisi, çok daha diş çapraşıklıklarında en çok tercih edilen yöntem olarak öne çıkmaktadır. Sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilen sabit mekanikler, daimî dişlerin oluşmasıyla beraber 11-12 yaşlarından itibaren uygulanarak bireylerin sağlıklı diş ve çene yapısına sahip olmasını sağlar.
Ortodontist tarafından yapılacak detaylı bir muayenenin ardından öncelikle hastanın diş ve çene röntgeni çekilir. Bu sayede dişlerin konumu, çapraşıkların boyutu ve varsa mevcut rahatsızlıkların durumu tespit edilir.
Ardından her kişiye özel olarak hazırlanan sabit mekanikler yani braketler, bir yapıştırıcı yardımıyla diş yüzeyine yerleştirilir. Işın ile dişlere sabitlenen braketlere teller takılır ve üzerine lastikler geçirilir.
Uygulanan bu işlem, diş arasında güçlü bir baskı ve kuvvet uygulayarak dişlerin istenilen konuma gelmesini sağlar. Tedavinin seyrini ve gidişatını görmek içinse her ay sonunda doktor kontrolleri yapılır. Varsa kopan veya düşen braketler, tedavinin aksamaması adına mutlaka değiştirilir.
Sabit mekanikler ile ortodontik tedavide kullanılan birçok aparey çeşidi vardır. İhtiyaca ve tedavinin gidişatına göre belirlenen bu apareyler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle tercih edilenler ise şu şekildedir;
Ortodontisler yetişkin hastalarda estetik kaygının getirdiği sorunları ortadan kaldırmak için şeffaf apareyleri tercih ederken çocuk hastalarda ise renkli tel ve braketleri kullanabilir.
Sabit ortodonti tedavisi, yaklaşık 1,5- 2 yıl süreceği için bireylerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken birçok konu vardır. Öncelikle bu süreçte ağız ve diş bakımına ekstra özen gösterilmeli gerekmekte ve gün içinde diş fırçalama sayısı artırılmalıdır.
Bu noktada dişlerin bakımı hekimin önerdiği şekilde yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Ek aparatlar, ara yüz fırçaları, ortodonti tedavisine uygun orta sertlikteki fırçalar seçilmelidir.
Bunun yanı sıra;
Sabit ortodontik tedavi için kullanılan mekanikler yalnızca hekiminiz tarafından çıkarılıp takılabilir. Bu tedavi yönteminde daimi dişler oluşturulduktan sonra 11-12 yaşlarında uygulanan ve dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavi süresince de çıkarılmayan braketlerle ve tellerle yapılır. Hastanın, dişlerinde bulunan braketler nedeniyle yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Ortalama 2 senede biten sabit ortodontik tedavi süresi boyunca, aklınıza takılan soruları rahatlıkla sorabileceğiniz ve her zaman neşesinden ödün vermeyen hekiminiz Uzm. Dt. Melike Tokmak Atapek’le başarılı seanslar sonucunda aynada kendine rahatlıkla gülümse!