Kliniğimizde ayrıntılı bir muayene sonrasında, tedavi planlamamızı oluşturduk ve plaklar kliniğimize gönderildi.
Sonrasında neler oluyor?
Öncelikle hastamızı kliniğimize davet ediyor ve minimum 1 saatlik bir randevu oluşturuyoruz. Çünkü tedavi sürecinin en başından beri sürekli dilimize pelesenk olan ataşmanlarımızı yapma vakti.
Ataşmanlar plaklarla birlikte gelen bir template yani bir rehber aracılığıyla sanki dolgu yapar gibi dişlerinize uygulanır. Dişe ve harekete uygun şekilleri vardı. Konumları belirlidir. Tedavinin en başında yapılabileceği gibi tedavinin ilerleyen aşamalarında ataşman kaldırma ya da yeni ataşmanlar ekleme söz konusu olabilmektedir.
Öncelikle bir ağız açacağı yerleştiririz ve hastamızın dişlerine mavi bir jel (ki kendisi ortofosforik asittir) pürüzlendirme yaparak dolgumuzun tutunacağı mikro düzeyde porlar oluştururuz. Ve üzerine özel bir yapıştırıcı sürdükten sonra sanki bir oyun hamuru kalıbına oyun hamurunu yerleştirir gibi kompozitleri template üzerine yerleştirir, hastamızın ağzına uyguladıktan sonra özel mavi ışık ile sertleşmesini sağlarız.
Ataşmanlar bazı durumlarda hareketlerin kolaylıkla gerçekleşmesine yardımcı olurlarken, bazı durumlarda da plakların tutuculuklarını artırmak için kullanılırlar. Tedavi süresince ağız içerişimde kalmasını beklediğimiz yapılardır.
Hiç ataşman olmadan tedavimiz tamamlanabilir mi? Elbette ancak plak tutuculuğundan ve hareketin öngörülebilir olmasından ödün vermemiz gerekmektedir.
Saygılarımla
Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK