Stripping (Dişler Arası Bölgede Aşındırma) İşlemi Nedir? - Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK

Son zamanlarda özellikle şeffaf plaklarla ortodontik tedavilerin de toplum içerisinde bilinirliğinin artması sonrasında stripping yani dişlerden aşındırma da çokça dile getirilir oldu.

Bu stripping işleminde hastalarımızın bazı soru işaretleri olabilmekte?

  • Ağrılı bir işlem midir?
  • Dişlerime zarar verecek mi?
  • Ya dişlerim çürürse?
  • Anestezi yapacak mısınız?
  • Başka bir yolu yok mu?

Bu sorulara en sondan başlayarak yanıt vermek en doğrusu olacaktır. Çok uzun zamandır yapılan tüm araştırmalarda, yazılan hemen hemen tüm makalelerde ortak düşünce şu şekildedir. ‘Son zamanlarda stripping işlemi diş çekimli ortodontik tedavileri elimine edebilmekteyiz’.

Elbette bu durum, çapraşıklığın şiddetine göre değişmekte olup şeffaf plakların bize verdiği arkaya itme (distalizasyon) yeteneğiyle birleştiğinde mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Stripping işlemi dişlerin minelerinde sınırlı kalmak üzere yapılan bir aşındırma işlemidir. Minede sınırlı kalan işlemlerde esasen herhangi bir ağrı duyulmamaktadır. Ancak tecrübelerimizden yola çıkarak hafif bir sıkışma hissi işleme eşlik etmektedir.

Ağrı eşiğinin düzeyine bağlı olarak işlem esnasında hastalarımız rahatsızlık duyabilmektedir. Bu işlem esnasında anestezi uygulamasına temelde ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak dişetindeki sıkışma durumunun rahatsız edici etkisini ortadan kaldırmak için topikal anestezikler uygulanabilmektedir.

Minede kalan stripping işlemlerinde dişe herhangi bir zarar verilmesi ve stripping işlemi sonrasında dişlerde çürüme gibi durumlar beklemediğimiz durumlardır. Bunun yanında esas stripping işlemi sonrasında yüzey pürüzsüzlüğü için cilalar ve flor ajanlar uygulanmaktadır.

Tüm bunların yanında stripping işlemi 0.1 mm ile 0.5 mm gibi çok az miktarlarda uygulanan işlemler olduğundan esasen korkutucu bir işlem değildir.

Saygılarımla

Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK