Ortodonti Tedavisi Sonrası Protokoller

Şubat 2, 2022by meliketokmakatapek
post_04

Uzun ve sabır isteyen bir ortodonti tedavi sonunda herkes, dişlerinin nasıl göründüğünü merakla beklerken dikkat edilmesi gerekenleri de bilmek istiyor. Diş telleri çıktıktan sonra karşılaşılan sonuca şaşırmamaksa mümkün değil. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki, o da tellerin çıkmasıyla ortodonti tedavisinin bitmediği…

Çünkü diş teli tedavisi bittiğinde elde edilen sonucu korumak ve stabil kılmak için pekiştirme diğer bir adıyla retainer tedavisi başlıyor. Ortodontik tedaviden çok daha uzun bir süreci kapsayan ancak dışarıdan hiçbir şekilde belli olmamakla birlikte kişinin yaşamını hiç etkilemiyor.

Genetik kodlamalar sebebiyle ilk konumlarına dönme eğilimi gösteren dişlerin yerini korumak amacıyla uygulanan bu tedavi, söz konusu eğilimi en aza indirerek sonuçtan herkesin mutlu olmasını sağlıyor.

Sabit retainerler ile pekiştirme tedavisi

Pekiştirme tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerin başında sabit retainerler geliyor. Köpek dişinden köpek dişine uygulanan bu yöntemde, dişlerin arkasına tıpkı braketlerin yerleştirilmesi gibi konumlandırılıyor. Dişlerin arka tarafında kaldığı içinse görüntü olarak sorun yaratmıyor.

Pasif olan bu metaller, baskı oluşturmadığı için kişinin yemek yemesini ya da konuşmasını etkilemiyor. Buradaki amaç, dişlerin hareket etmesini engellemek…

Essix retainerlar ile pekiştirme tedavisi

Tedavi bittikten sonra hastadan alınan ölçülere göre hazırlanan şeffaf plaklar, tedavinin bittiği ilk 3 ay tam kullanırken sonrasında sadece gece yatarken kullanırlar. Hasta, istediği şekilde ve kolayca bu plakları çıkarabiliyor. Ancak bu kolaylık takma alışkanlığını etkilerse dişlerde bozulma görülebiliyor. O yüzden mutlaka düzenli takılmalı.

Hareketli retainerler ile pekiştirme tedavisi

Pekiştirme tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise hareketli retainerlerdir. Bu tedavi protokolünde de hastanın ölçüsü alınır ve damaklık olarak da bilinen apareyler hazırlanır. Tutucu kısmı paslanmaz çelik, orta kısmı ise akrilikten üretilir. Aynı şekilde hasta tarafından kolayca takıp çıkarılabildiği için mutlaka düzenli takılmalıdır.

Retainerlerin bakımı nasıl yapılır?

Diş tedavisi sırasında alışkanlık edinilen diş bakımı pekiştirme tedavisi esnasında da aynen devam ettirilmelidir. Eğer kişide sabit retainerler varsa mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılmalıdır. İlk başta zor gelse de alıştıkça kişi pratik bir şekilde retainerlerinin bakımını bu ekipmanlarla yapabilir.

Eğer şeffaf ya da hareketli plaklar takılıyorsa koku yapma olasılığı olduğundan mutlaka diş fırçası ve ılık su ile iyice temizlenmelidir. Bunu sabah ve akşam olmak üzere iki kere uygulamak en idealidir.

Retainer kullanırken nelere dikkat edilmeli?

  • Sabit aparey kullanılıyorsa besin kalıntılarının kalıp plak ve çürüklere yol açmasını engellemek adına mutlaka her yemekten sonra dişler fırçalanmalı.
  • Hareketli apareyler dişlere tam oturmuyorsa mutlaka diş hekimine söylenmeli ve yeniden ölçü alınmalı.
  • Retainerlerin türü ne olursa olsun kırılma ihtimalleri her zaman vardır. Dolayısıyla özenli kullanmaya dikkat etmeli, kırıldığında da diş hekimine bu durum haber verilmeli.
  • Şeffaf plaklardaki koku oluşumunu önlemek için dişlerinizi fırçaladığınızdan farklı bir diş fırçası tercih edilmeli, diş macunu değil ılık ve sıvı sabun tercih edilmeli.
  • Hareketli retainerler, yüzerken çıkarılmalı.
  • Tüm bu noktalara sabır göstererek tedavi tamamlanmalı. Çünkü yolun sonunda sizi sağlıklı gülüşler bekliyor.

Saygılarımla

Uzm. Dt. Melike TOKMAK ATAPEK